dimarts, 30 d’agost del 2011


La UCE homenatja el filòleg valencià Manuel Sanchis Guarner

Ara es commemoren els cent anys del naixement de l'autor de La llengua dels valencians.

La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) ha homenatjat Manuel Sanchis Guarner (1911-1981), filòleg, historiador i folclorista valenciana, cent anys després del seu naixement. Autor de l'obra de referència 'La llengua dels valencians' (1933), va ser decisiu en l'elaboració del diccionari català-valencià-balear, en el qual va començar a treballar-hi l'any 1945 de la mà del seu amic Francesc de Borja Moll. Va ser un 'polígraf', en paraules del professor de la Universitat de València Miquel Vilà, un 'erudit capaç de dominar disciplines ben diferents'.

En la conferència 'Llengua i vida: el País Valencià avui', el professor de la Universitat de València i dirigent del PSAN Josep Guia l'ha definit com 'un home amb un gran compromís valencianista des d'una perspectiva republicana i lleugerament d'esquerres'.

Com a lingüista, Sanchis Guarner va fer aportacions molt valuoses en quatre camps diferents. Va col·laborar en la creació d'un atles lingüístic de la península ibèrica dirigit per Tomás Navarro Tomás. La seva tasca va centrar-se en els dialectes de Catalunya. També va destacar com a lexicòleg i, especialment, com a gramàtic. Seva és la feinada d'adaptar la normativa de Pompeu Fabra amb la variant valenciana, tal com ha recordat Vilà. Com a historiador de la llengua, l'any 1980, poc abans de la seva mort, va publicar una aproximació a la història de la llengua catalana des dels seus orígens i fins al segle XV (edicions Salvat).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada