dimarts, 19 de febrer del 2013

TREBALL LECTURA 4T ESO

Orientacions per a la redacció de la ressenya de lectura

La meitat de l'ànima

Agraïments al bloc El Quadern Blau de 4t del professor Toni de la Torre de qui és la idea.


1.-”Hola, bon dia, em diuen... i estic a 4t ESO.”
2.-”Us vull parlar del llibre... / Us recomanaré la lectura del llibre...” citeu-ne títol, autor/a i editorial (“Està publicat / publicada a l'editorial...”) Explica també de quin gènere novel·lístic es tracta: realista, juvenil, amor, amistat, misteri, històric, cavalleries, fantàstic, social... (2 línies de text aproximadament.)
3.-”El tema aborda la problemàtica... / El tema tracta / gira al voltant de...” (D'1 a 2 línies.)
4.- Situeu l'acció en l'època real o fictícia que corresponga i esmenteu en quins llocs, ciutats o països transcorre la història: “La història / el relat transcorre en... durant...” (2 línies aprox.)
Expliqueu de què tracta el llibre (breu resum sense desvetlar el final): “L'argument és el següent:...” (De 6 a 9 línies.) Un consell: en la redacció de l'argument cal esquematitzar l'obra destacant algunes de les accions principals però introduint també els personatges: qui és l'heroi o protagonista; què pretén o li passa; qui l'ajuda; qui o què li posa problemes o causa la desgràcia; quines són les etapes que ha de superar... Però no s'ha de revelar el final. S'ha de triar la informació més atraient per a convidar la gent a llegir-la. És pot generar suspens amb alguna pregunta final: “Com acabarà?”
5.- “Recomane aquesta lectura als qui...” / “Encoratge a llegir aquesta novel·la a tots aquells que...”(6 a 9 línies.) En aquest apartat cal explicar dos o tres motius pels quals la recomaneu i justificar-ho:
-és un clàssic de la nostra literatura o de la literatura juvenil ja que es llig des de fa molts anys i no passa de moda;
-és una història molt actual per diferents motius;
-m'ha impactat en algun aspecte, situació descrita, reacció d'un personatge (cal citar-ho);
-és una crítica social de...;
-la intriga t'agafa des del principi i no et deixa fins acabar-lo...;
-l'estructura de la novel·la és original perquè...;
-hi ha diversos narradors;
-està molt ben escrita...;
-és molt divertida, trista...;
-els personatges estan molt ben definits, sobretot ...;
-m'identifique amb algun personatge, per exemple...;
-m'ha ensenyat algunes coses, (explica quines);
-l'argument és original, no és previsible, és sorprenent...
-descriu molt bé el que passa o passava en altres llocs (quins?) o èpoques (quan?)
-etc., etc. (tu pots completar-ho)

El text de la ressenya haurà de tenir aproximadament 20 línies manuscrites (entre 18 i 25). La redacció serà individual i podreu dur el llibre per a consultar o copiar-ne literalment fragments. En acabar-la, la revisareu (sobreentesos que queden clars, connexió d'elements, lèxic i ortografia) i la lliurareu a la professora perquè la valore sobre un punt i us hi done algun consell per millorar-la i enregistra-la.

1 comentari:

  1. M'alegra molt que l'activitat us puga aprofitar. Que feu unes bones ressenyes del llibre. Salutacions.

    ResponElimina