dilluns, 28 de setembre del 2009

TRADICIONS: SANT MIQUEL


Sant Miquel és una tradició ben arrelada en la nostra cultura.
Antigament es celebraven dues festen en honor seu coincidint amb les dates de les aparicions més famoses del sant a Occident: una el 8 de maig, que commemorava l’aparició al Mont Gargano (Itàlia) i l’altra el 29 de setembre, recordant l’aparició del segle 708 al Mont Saint-Michael de Normandia.
Aquestes dos festivitats havien marcat, per la gent de camp, dos moments importants ja que eren les portes d’entrada i eixida dels treballs d’estiu, i marcaven l’anada i tornada dels ramats a la muntanya.
Actualment encara mantenim la celebració a nombrosos pobles de la festa de setembre que assenyala encara l'inici del període de moltes fires agrícoles i ramaderes.

D'altra banda però relacionat amb tot això, la saviesa popular parla de l'estiuet de Sant Miquel, un fenomen climàtic que es repeteix cada any (sembla que enguany s'ha adelantat i ara mateix estem immersos en l'anomenada gota freda) en el qual els primers dies de tardor es confonen pràcticament amb el mes d'agost.
En altres llocs es coneix com l'estiuet dels Arcàngels, als Estats Units com el "Indian Summer", és a dir, l'estiu indi i en altres llocs com l'estiuet del Codony o de Sant Martí (11 de novembre), ja que és l'època en què es recull i en la Grècia antiga, el codony era símbol d'amor i fecunditat.

No deixeu de comentar-nos tot allò que sabeu sobre aquesta tradició i aprofitant l'avinentesa felicitats a tots els Miquel.

8 comentaris:

  1. Certament, Sant Miquel era, en moltes poblacions de l'Horta, sinònim de la fi d'un cicle agrícola. En el cas de la marjal, la fi de la sega de l'arròs donava pas al descans. Acabades les faenes de recol·lecció, els camps de marjal s'han de treballar (crema de rostolls -ara prohibida-, fanguejada per airejar la terra i perellonada a primeries de novembre), però és un treball que no corre tanta pressa i hom es pot permetre el luxe de celebrar la festa. És el cas de Catarroja que està en plena festa.

    ResponElimina
  2. SARAY DE TERCER D'INNOVACCIÓ.
    Jo no conec cap poble que este de festes per Sant Miquel però, sè que sí que hi ha,per exemple Catarroja que sí que està en festes i pense que les festes de Sant Miquel estan molt bé.

    ResponElimina
  3. NOELIA DE TERCER D'INNOVACIÓ
    Jo no conec cap Miquel però està bé lo de la festa en alguns pobles, a banda, no conec cap poble que celebre aquesta festa.

    ResponElimina
  4. jo conec alguns pobles com:Lliria, Catarroja, etc...Peró La veritat ,és que no he anat mai a aquesta festa.

    youssef tercer d´inovació.

    ResponElimina
  5. Per Sant Miquel hi ha festa en molts pobles com Chella que jo tinc amics alli i no té col.legi.
    També conec gent que s'anomena Miguel.I hui ès el seu sant. També aquesta festa es molt important per à molts pobles.

    Verónica Teba Tornero 3º Inovación.

    ResponElimina
  6. jo conec un amic que s´anomena miquel i hui és el seu sant i l el celebra amb els seus familiars.
    M'han dit que en alguns pobles celebren esta festa i són: Catorroja, Lliria, Chella...

    ResponElimina
  7. jo conec un amic que és amic del amic del meu cosí que s'anomena miquel i viu a catarroja i celebra sant miquel amb amics i familiars perquè en catarroja és festa doncs millor per a el. tambe el celebre a lliria ,chella...
    adrian 3innobasio

    ResponElimina
  8. SERGIO DE TERCER D´INNOVACCIÓ
    En el meu poble(Castellar Jaén) son les festes de San Miguel,
    no conec cap poble més.No tinc cap amic que s'anomene Miguel i no conec molt esa festa però pense que està molt bé

    ResponElimina