L’etern candidat al Nobel
7 octubre de 2010 a literatura, premis
Avui s’ha fallat del Premi Nobel de Literatura, Mario Vargas Llosa ha estat elguanyador. Però un any més, el poeta suec Tomas Tranströmer s’ha quedat a les portes de tan distingit guardó. I és que, als 79 anys, l’escriptor nascut a Estocolm ésa hores d’ara l’etern candidat al Premi Nobel de Literatura. Des de fa anys, el seu nom apareix en totes les quinieles. És tal el ressò, que enguany a poques hores de fallar-se el veredicte, Wikipedia, l’enciclopèdia més llegida de la xarxa, el donava com a guanyador. A pesar d’aquesta popularitat, i que les seues obres han estat traduïdes arreu del món, és Perifèric Edicions l’única editorial que compta amb una obra seua traduïda a la nostra llengua.
La plaça salvatge, un poemari en edició bilingüe, és un reflex de com la poesia de Tomas Tranströmer naix d’una tensió constant entre la llum i la fosca, d’un conflicte entre forces contraposades: en la paraula, en la natura, en l’home. A través d’una poètica rica en imatges, molt a prop del surrealisme, sempre ix a la superfície un llamp inesperat que tot ho vivifica.
La psicologia, la metafísica i la tradició literàriasón els altres eixos sobre els quals descansa la seua obra, una les més importantsde la lírica contemporània.
Tomas Tranströmer (Estocolm, 1931). Poeta, psicòleg i traductor suec nascut a Estocolm. Va debutar als 23 anys d’edat amb el poemari 17 poemes (1954). Altres obres importants seues són Mörkseende (1970) i Stigar (1973). Avui en dia pot llegir-se a Tranströmer en, almenys, 51 idiomes diferents. I junt amb Swedenborg iStrindberg, és un dels escriptors suecs que més ha influït en la poesia universal. É spoc freqüent que l’obra pràcticament completa d’un poeta viu es convertisca en un text tan internacional, sense haver rebut el Premi Nobel. Tranströmer ha guanyat els premis Bonnier per a la poesia, el premi internacional Neustadt per a la literatura, l’Oevralids, el Petrach d’Alemanya, i el guardó suec del Fòrum Internacional de la Poesia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada