dijous, 8 d’octubre del 2009

AL VOLTANT DEL 9 D'OCTUBRE



EL NAIXEMENT DEL REI JAUME I (Miquel Pallardó 3r. C)

Sembla ser que el rei Pere el Catòlic i la seua muller, Maria de Montpeller, no s'entenien gens, cosa que, segons expliquen les cròniques, era de domini públic. Tant era així que Pere desesperat intentà demanar al Papa la nulitat del seu matrimoni.
El propi rei Jaume explica en el llibre dels fets que una vegada en Pere estava a Lates i la reina a Miraval, Guillem d'Alcalà, conseller de Pere, li parlà d'una dona molt magnifica que aniria al llit amb ell amb la condició que no s'encengués el llum en tota la nit: el rei, a qui li feia goig la companyia femenina, va acceptar i el d'Alcalà aconseguí que juguessin junts i Maria donarà al regne posteriorment un hereu.
Així Jaume I El Conqueridor fou engendrat amb engany el mateix que Hèrcules o el rei Arthur i esdevé en les cròniques un personatge quasi legendari.



SANT DONÍS

La mocadorà és una celebració popular de la ciutat de València que té lloc el dia 9 d’octubre , i així mateix també el dia de San Donís.
La tradició consisteix en que el homes li regalen a les seues dones (també a les mares) un mocador en què al voltant hi ha dolços de massapà de distintes formes i colors que es representen fruites i hortalisses de la horta de valència.
La tradició es remonta al segle XVII quan desprès de la guerra de Successió els Decrets de la Nova Planta varen prohibir la celebracio de l'entrada de Jaume I a València .
Com resposta a la prohibició borbònica, els panaders començaren a produir uns dolços de massapà que es representaven en coets que ja no es podien fer sonar ,però al mateix temps per la seua forma recordaven els organs sexuals masculins o femenins .
S'anomenen la “piruleta” i “tronador”(la nomenclatura tenia una connotació sexual molt present.)
Junt a la piruleta i al tronador també es fabricaven xicotetes fruites i hortalisses ,que segons la creença popular feien referències tant a la fertilitat com a les hortalisses que el moros regalaren a la reina Na Violant d'Hongria (muller de Jaume I en el moment de la conquesta de València).
Apunt cooperatiu de 3r.ESO C.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada