diumenge, 4 d’octubre del 2009

MOR MERCEDES SOSA


Mor als 74 anys Mercedes Sosa, un símbol del folklore llatinoamericà
La cantant argentina té una biografia de lluita pels drets humans i d'oposició a les dictadures
La cantant argentina Mercedes Sosa, coneguda entre els aficionats com La Negra i una de les grans símbols del folklore llatinoamericà, ha mort aquest diumenge als 74 anys en un hospital de Buenos Aires en agreujar-li els problemes renals pels quals va haver de ser ingressada el passat 18 de setembre.

En un comunicat, els seus familiars han expressat que la cantant "ha abandonat aquest món el dia d'avui. Ha estat sempre acompanyada fins i tot quan ja no podia saber-ho, per una desfilada interminable d'artistes i amics, i per vostès". L'artista havia estat internada al centre assistencial del barri de Palermo com a conseqüència d'una infecció en el fetge i el quadre, als últims dies, s'havia agreujat. Ha acabat entrant en un coma farmacològic unes hores abans de la seva mort.

La cantant estava totalment compromesa amb el cant popular i era integrant del Moviment Nou Cançoner, una corrent renovadora del folklore entre els fundadors i promotors de la qual estan Armando Tejada Gómez, Manuel Oscar Matus i Tito Francia.
Durant l'última dictadura militar, Sosa va ser obligada a exiliar-se. El 1979 va ser detinguda a la ciutat de La Plata al costat de tot el públic que l'havia anat a veure cantar. Les seves cançons van ser censurades i se'n va anar a Europa, on es va instal·lar primer a París i després a Madrid. Va tornar a l'Argentina el 1982.

La capella ardent de Mercedes Sosa ha quedat instal·lada a la seu del Congrés Nacional a Buenos Aires.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada