dissabte, 7 de maig del 2011



Emili Teixidor, Premi Jaume Fuster

El voten els escriptors vinculats a l'AELC

Divendres 06.05.2011 13:38

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha atorgat aquest matí el Premi Jaume Fuster a Emili Teixidor, per la seva trajectòria de reconegut prestigi i pel conjunt de la seva obra en llengua catalana. Teixidor és autor del celebrat 'Pa negre' (Columna, 2002), que ha viscut una gran revifalla amb l'èxit de la versió cinematogràfica dirigida per Agustí Villalonga. Teixidor ha explicat a VilaWeb que rebia aquest premi aclaparat pels elogis que li ha fet Jordi Muñoz, director de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i encarregat de glossar la seva trajectòria. 'Aquest premi és una distinció i també té el valor afegit que el donen els mateixos escriptors, i això li dóna una aroma de generositat que el fa simpàtic i molt estimulant'.

Sobre la coincidència amb el gran èxit de públic i premis de la versió cinematogràfica de 'Pa negre' i la revifalla que de retruc li ha suposat al llibre, Teixidor ha assegurat que 'el secret està en què l'Agustí i jo ens hem entès i respectat totalment: ha traspassat el meu món verbal al seu món visual, amb respecte, amb qualitat. Quan em van dir que seria l'Agustí Villalonga que en faria l'adaptació em vaig quedar tranquil, perquè m'agrada el seu món, les seves imatges. No podíem esperar l'èxit de públic però la qualitat cinematogràfica amb ell era garantida'. Enguany el premi s'ha atorgat més tard del que és acostumat per motius de salut de l'autor, que assegura que premis com aquests ajuden a la recuperació.

Emili Teixidor (Roda de Ter, Osona, 1933) escriu principalment narrativa infantil i juvenil, amb una trentena de llibres publicats, i novel·la per a adults. És autor de les novel·les 'Retrat d'un assassí d'ocells' (1988); 'El llibre de les mosques' (2000), premi Sant Jordi de novel·la; de la ja esmentada 'Pa negre' (2003), guanyadora dels premis Joan Crexells, Lletra d'Or, Premi Nacional de Cultura de Literatura i Maria Àngels Anglada; 'Laura Sants' (2006) i 'Els convidats' (2010). També escriu guions per a la ràdio i la televisió i articles periodístics. Segons ha explicat, escriu cada dia i acumula molt textos inèdits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada