dimarts, 8 de desembre del 2009

LES NOSTRES CRÍTIQUES DE LES VEUS DEL PAMANO


Sense cap dubte, enhorabona seria la paraula que diria a Jaume Cabré i a Güell (el director de l’obra cinematogràfica) si em demanaren definir el resultat de la interactuació d'ambdós.Tan sols el fet que “Les veus del Pamano” s’haja portat a la gran pantalla ja fa pensar que deu constituir una trama digna de conèixer i , a més a més, t’incita a ser partícip de la història en la qual Oriol, el professor de l’escola de Torena, un poble del Pirineu català, perd tot allò que posseïa abans d’arribar-hi.Però, el grau d’admiració envers aquesta, s‘incrementa a mesura que transcorre l’ obra, la qual està impregnada de detalls que la fan particularment única; segurament, si hom ho intentarà, podria contextualitzar-la perfectament, tan sols amb tots els detalls com ara la vestimenta, els ròtuls, etc.He d’afegir que, allò que hi vaig pensar un cop finalitzada la pel•lícula, no va ser altra cosa sinó anar a la llibreria per tal de poder gaudir altra vegada de la història i, com no assaborir tot tipus de detalls dels quals segurament no m’hauré assabentat la primera volta que l’ he vista.

Raquel Ruiz Andreu2n. Batxiller “H”



La sèrie Les veus del Pamano és una adaptació del llibre amb el mateix títol, de l’escriptor Jaume Cabrè. Es tracta, des d’un primer punt de vista, d’una barreja d’històries que tenen per protagonistes a diferents personatges, però que totes i cadascuna d’elles estan relacionades i presenten un mateix element comú: el professor, és a dir, l’Oriol.A més, podem veure com la història fa bots en el temps, del present al passat. A l’inici, podem veure com Tina, una professora de l’actualitat, comença a investigar a l’antiga escola de Torena, a Catalunya, hi troba un diari del professor d’aquells temps, l’Oriol Fontelles. I és a partir d’aquest moment quan la història dóna un bot cap al passat, concretament als anys posteriors a la Guerra Civil, i ens presenta tot allò que li va ocórrer a l’Oriol durant el temps en què va viure al poble de Torena, tal i com ho conta ell al seu diari, dirigit a la seua filla, que mai arribà a conèixer.Així doncs, la vida del professor es converteix en una lluita per sobreviure a la situació política del moment, debatent-se entre feixistes i maquis, i a la vegada intentant salvar la seua situació personal.Allò que considere més cridaner és la caracterització del personatge protagonista, l’Oriol. Es tracta d’un home insegur de si mateix, amb una dèbil personalitat, que el portarà cap a un final tràgic: la mort. Des de la seua arribada a Torena, fins al final de la història, podem veure com l’home feliç que arriba a Torena amb l’objectiu de portar una vida tranquil•la amb la seua família, i estable, gràcies al seu treball, es veu obligat a triar entre la vida política i la seua família. I com que el seu desig és mantenir la seua família, decideix posar-se del bàndol de l’alcalde falangista de Torena, encara que ell no és un feixista, tal i com anuncia al seu diari.Per tant, aquest personatge evoluciona d’una forma negativa, en el sentit que les decisions que pren mai són decisions que ell pren per voluntat pròpia, sinó que sempre es veu forçat a prendre-les.En definitiva, considere que a l’hora de caracteritzar els personatges, s’han tingut en compte els seus aspectes més essencials, de forma que el públic puga distingir perfectament quin és el paper de cadascun.
D’altra banda, altre aspecte que cal valorar és la forma en què el director, Lluís Maria Güell, realitza les retrospeccions, és a dir, com, des del present narratiu, l’acció torna enrere en el temps. D’aquesta forma, es combinen dues històries a la vegada, l’una actual i l’altra dels temps posteriors a la Guerra Civil. I sembla que aquesta feina pot resultar prou complicada, no obstant això, s’introdueixen elements que diferencien perfectament ambdues històries, com l’ambientació.
En definitiva, una representació de l’obra de Jaume Cabré molt adequada en tots els sentits, com la combinació del present i el passat, la caracterització dels personatges i l’ambientació, que fan que aquesta història puga gaudir de la capacitat de captar l’atenció de l’espectador des d’un primer moment, sense que siga necessari introduir més elements dels que apareixen a la novel•la, perquè per si mateixa ja té prou pes com per a captar l’interès del seu públic.

SANDRA FERNÁNDEZ.






Les Veus del Pamano és una adaptació de la novel·la feta de Jaume Cabré. Aquesta pel·lícula molts moments d´acció la qual cosa fa que siga una pel·lícula molt entretinguda de vore. Això , no és gens fàcil d´aconseguirja que la història té molts personatges i Jaumé Cabré i el director de la pel·lícula són capaços de relacionar-ne tots a més de donar-los molta expressivitat.

Aquesta expressivitat dels personatges està molt ben combinada amb el llenguatge que empra cadascun dels personatges perquè per exemple , els falangistes parlen en castellà entre ells i amb el poble parlen en català amb un llenguatge molt autoritari i amb molt poc de respecte.En conclusió , aquesta pel·lícula és d´una excelent qualitat perquè reflecteix la postguerra de la Guerra Civil a Catalunya amb tant de realisme que sembla real.

IVÁN AGRAZ MUÑOZ 2 BATX H





Les veus del pamano és una pel.lícula extraordinària, on marca les parts bones i roïnes de la guerra. La direferència entre vencedors i vençuts. Les veus del pamano és una pel.lícula que comparteix amb els espectadors històries complexes que es varen ocultar tras la gran història de la Guerra Civil.Tina, una maestra d´escola de un xicotet poble de Pallars, troba una llarga carta escrita en un quadern escolar que mai va arribar al seu destinatari.A partir d'aquest fet s'observen els fets de la postguerra en aquesta comarca on es narra la història. En aquells temps arribà al poble un mestre nou, l´Oriol Fontelles, aquest és el protagonista històric de la pel.lícula. Sense voler i empès pels esdeveniments, es posà al servei de la Falange, i fou còmplice de diverses atrocitats, una que cal destacar és l´assassinat d´un alumne de deu anys. I alhora fou col.laborador de la lluita antifranquista del maquis, acollint al mateix edifici de l´escola diversos grups de guerrillers i famílies senceres de persones sobre qui pesaven ordres de recerca i captura per part del règim. També, intervingué directament en la lluita, a les muntanyes empunyant les armes, i coordinant les comunicacions radiofòniques entre les diferents unitats del maquis.Tot amb gran perill de ser descobert, a més a més l´amant de la senyora Elisenda Vilabrú, que era la mes poderosa del poble i col.laboradora del rèegim.

Pablo Lopez




Per què hi havia tant de por a l'hora de declarar les nostres idees polítiques?Fins al poble més petit que podem imaginar va arribar la dictadura de Franco; la minisèrie "Les Veus del Pamano" ens apropa a l´Espanya dels anys 45, a un poble de la comarca del Pallars Sobirà, on es veu clarament el caciquisme de la postguerra espanyola.Al poble arriba el nou mestre Oriol Fontelles, el qual s'enamora de la senyora Lisenda amb qui manté una relació en secret. L´alcalde li crida a qualsevol hora perquè li acompanye a tot tipus d'encàrrecs; i arran l´assassinat de Ventureta (un xiquet inofensiu, fill d'un maqui), Oriol se sent perseguit pels falanguistes i per salvar la seua vida, ha de fer creure que ell també ho és.Mentrestant, es veu involucrat per una banda amb el partit falangista de l´alcalde i per l´altra amb els maquis que també li demanen ajuda; acull en l´escola gent que es veu perseguida pel nazis.Amb l'acció d'acollir a la gent que es veu perseguida, el mestre està demostrant que a pesar d'aparentar ser falangista i ser amic de l'alcalde, té bon cor i ajuda les persones que tenen idees diferents, ja que ell entén que pel fet de tindre altres idees no tenen per què ser perseguits ni viure amagats de ningú.Tota aquesta història es veu contada gràcies a un diari trobat en l´antiga escola del poble, escrit pel protagonista al fill que esperava, perquè el perdonara."Les Veus del Pamano" ha sigut sense dubte una bona reconstrucció del llibre de Jaume Cabré; el decorat està molt aconseguit, la vestimenta dels personatges, les cases antigues... està molt bé ambientada en l´época marcada per la por i la represió políticaAbans era molt dificil viure en aquestes condicions de vida que no et permetien mostrar les teues idees sense que alguna persona les censurara però, la gent s'acostuma a les coses i l'únic que volen és viure sense que un dia toquen a la seua porta i siguen ells els que desapareguen, així que l'únic que els importa és no donar motius perquè les autoritats es fixen en ells.Al film tots saben de bona mà allò que fa l'alcalde i malgrat que cadascú té les seus idees, callen per no acabar malament.En conclusió podem dir que esta minisèrie ens aporta informació sobre aquella època, però a més a més ens mostra des d'un punt de vista interior, com un simple mestre i la gent d´un xicotet poble de la muntanya van viure una repressió tant forta, i com triomfa la por davant la llibertat.

Begoña Navarro Domínguez2n Batx. H.



La pel•lícula de les Veus del Pamano conta la història d’un professor que s’involucrà en el grup dels falangistes.Entrellaçant el passat amb el present.Aquesta pel•lícula fa que els espectadors s´introduïsquen en l’època i en l’ambient d’aquells moments.Al meu parèixer està molt ben estructurada i perfectament situada en l'època.Un aspecte de la pel•lícula que crec que s’ha de tindre en compte es el regrés de la dona del professor a Barcelona embarassada i els escriu al seu fill el llibre per a explicar-li per què s’ha involucrat amb els falangistes. Eixe diari és el que anys més tard troba una professora, qui narra la història.A mi especialment la historia m'ha agradat.
Estefanía Rubio.




Una producció de la televisió catalana que ens trasllada a l’època franquista d’un poble al pirineu català, el seu no es Torena.La història d’aquesta producció és el descobriment d’una professora de la vida d’un mestre, que va a anar a Torena per a ser mestre d’aquest poble.Però al llarg de dos anys ( 1943 i 1944 ) va a descobrir els avantatges i desavantatges de ser partidari del règim franquista i de ser partidari del “maquis” que són els contraris al franquisme. Durant aquestos dos anys la vida del professor va anar canviant constantment.Aquesta producció catalana ens ensenya , a més d’història d’Espanya, una intrigant història de suspens on els valors emocionals són la clau del desenvolupament d’aquesta història.

A.Henares






“Vull tot en castellà, fins i tot els noms” és la frase que més em va cridar l´atenció de el programa televisiu de TV3, Les veus del Pamano.El llibre Les veus del Pamano de l´escriptor Jaume Cabré, ha sigut portat a una minisèrie en la cadena pública TV3. Aquesta novel•la té un dels temes habituals d´aquest autor, com són les novel•les històriques i una volta més com a temàtica la relació de l´individu amb el poder (com seria l´alcalde), capaç d´alterar la realitat.Les veus del Pamano tracta sobre els anys 1943 i 1944, a un petit poble de Catalunya anomenat Torena. La direcció d´aquest projecte es de Lluís M: Güell, que ha aconseguit uns capítols que et fan tornar anys enrere i viure intensament el franquisme en la seua plenitud, on es veu com el mestre d´aquest poble es veu obligat a estar de part del franquisme i alhora amb els moviments per a lluitar en contra amb els anomenats “maquis” o la resistència.La construcció de la historia et fa que tingues ganes de que continue ja que és molt atractiva i en cap moment es fa pesada conéixer la vida del mestre al poble. Els personatges estan bé caracteritzats i les seus vides i actituds també són atractives.Com que no he llegit el llibre no puc valorar la adaptació a la televisió, però amb el que ens conta la minisèrie, supose que em resultaria una lectura interessant encara que siga un llibre extens.

Loli Sebastián Peñaranda. Humanitats




Com ja és clar, el passat dilluns 16 dimarts 17 a tv3 ens varen delectar amb una novel•la de l'escriptor Jaume Cabré, començaré dient-ne que es tracta d'una de tantes novel•les que s’assaboreixen durant després.“Les Veus del Pamano”, entre altres novel•les de Cabré , és de digna admiració; és cert que no hi es igual la seua lectura que la seua visó, però és clar que siga com siga gaudeix d'uns aspectes que la fan ser interessant tant per als espectadors com per aquells que es decideixen per llegir-la.M’agradaria dir que el fet de narrar una història que va tenir lloc al passat i que s'enllaça amb el present és un aspecte que sota el meu criteri ha de ser caracteritzat com a interessant i per altra banda el fet que dins d'una mateixa història es puguen conjugar un cúmul d’històries independents que al cap i a la fi depenen l'una de 'l'altra i que en son capaç de relacionar vides que dins d'eixa època mai en la vida s'haguera pensat que hi podien estar relacionades , és a dir que mereix la pena gaudir-la, ja que per aquestes característiques et deixa anar més enllà de l’època amb la teua imaginació
sense anar mes enllà de transmetre mera informació al voltant de la història caldria dir-ne que l'argument principal gira al voltant d'una mestra d'un poble proper - anomenada Tina- que arriba per tal de fer una foto a l'antiga escola que va a ser demolida per tal de tenir un record i quan aquesta hi arriba comença a descobrir una retafila d’històries que et fan que no et despegues de la seua visió. finalment m’agradaria dir que un del aspectes que vull recalcar és el fet que principalment et puga donar la sensació que la protagonista és Tina però que quan t'endinses en ella t'adones que la vertadera protagonista és dins d'un bon grapat d’històries englobades als descobriments que hi fa aquesta última.Espere que amb el meu comentari us animeu a llegir o a vore aquesta novel•la encara que vull remarcar-hi que si voleu fer-ho estigueu conscients que és per una bona estona encara que quan ja hi estàs dins et pareix curta.

Mariluz Mondéjar Ortiz






És possible sentir que tota una vida pot canviar per raons de política?La resposta és si o almenys és el que li ha passat al protagonista de “Les veus del pamano”.Oriol fuig de la ciutat a un petit poble, amb la il·lusió de poder fer allí una vida amb la seua esposa i la filla que està esperant. Però tot es complica i res és el que pareix.
“Les veus del pamano” és un obra escrita i posteriorment es va fer una película d'questa, a ambdues ens trobem a l´época de Franco i açò es veu reflexat als personatges, per exemple amb les vestimentes o amb espressions que hi apareixen.Respecte a la pel.lícula afegiré que té un escenari prou conseguit i aquest fet, ens ajuda a situarnos-en.Els personatges van cridar la meua atenció, ja que Oriol al principi del film apareix com un home segur, feliç, i amb ganes de començar una vida junt a la seua dona, pero la seua actitud poc a poc va canviant i passa a ser una persona insegura amb pors i amb falta de personalitat.És una película interessant i amb molta història darrere, i gràcies a aquesta, podem comprovar tot allò que hi trobem escrit als llibres de text, però d´una forma més amena i divertida.

Érika Daries Alós2 Batx.H.






Al canal de televisió TV3, es va emetre una sèrie que va transcorre a un poble prop del pirineu català. Aquesta emissió de dos capitols de 90 minuts és l'adaptació televisiva de la novel·la de Jaume Cambré.Les veus del pamano narra la història d'un mestre de Torena que es veu en la situació d'estar enmig dels maquis i els feixistes i d'un fort moviment falangista del qual l'alcalde de Torena és partidari.Aquesta història és contada per una mestra que va trobar el dietari d'aquest home.
Així, cal dir, que la sèrie va estar molt entretinguda i va fer que ens aproximàrem a l'època pel vestuari i la música emprada; així com les conseqüències de tots els fets que van ocórrer a l'època a la qual fan referència.

Jessica Dotes.



Aquesta emissió transcorre en un poble menut pertanyent al pirineu català durant l'època del moviment falangista (1943-1944 ).
Ens mostra la història d'un nou professor que arriba a l'escola del poble i que es trobarà immers en la lluita contra el moviment falangista.Ell es troba davant l'intent dels falangistes de consumar la seua ideologia, i dels moviments dels maquis per destituir l'alcalde, ja que pertany a la falange.El tema principal d'aquesta sèrie són les diferències ideològiques i les conseqüències de les lluites entre maquis i falangistes.L'ambientació d'aquesta obra està molt bé aconseguida tant pel context històric pertanyent a l'època, com per les conseqüències reals d'aquesta lluita.

Kevin Benito Llácer 2º bat H







Què creus que succeirà als anys 1943 durant la falange espanyola a Torena?
Doncs bé , la minisèrie es desenvolupa al vall d’assuas a un poble que es diu Torena al any 1943, i retrata la postguerra .Per una altra banda trobem al poble que topeta amb la falange i açò porta conseqüències com és el cas que l'alcalde té més autoritat que la resta d’habitants del poble, també parla de la degradació d'Oriol sofrida a conseqüència de l'alcalde , i de la història d'amor entre el mestre i la senyora del poble , per tant el matrimoni d'Oriol amb la seva dona que havia escomençat com la millor història d'amor acabarà … sent el pitjor somni d’OriolEn la meva opinió me pareix que la minisèrie és molt bonica ja que el actors representen molt bé, hi ha molta expressivitat les desgràcies i penúries de l’època així com la felicitat i l’amor , també m’han agradat així com l’ambientació en el anys de la postguerra i t'adones de com hi vivien en aquella època.

DOLORES GARRIDO MORENO





Al canal de televisió Tv3, es va emetre aquesta sèrie que transcorregué al Pirineu Català en la època falangista de 1943-1944.Aquesta sèrie ens conta que un professor acaba d’aconseguir un càrrec a l’escola d’aquest xicotet poble on el moviment falangista està molt present.
Aquest professor se n’adona de la influència falangista i de la lluita dels maquis per canviar l’alcalde, perquè aquest és feixista.Es poden observar dos bàndols molt diferenciats i les conseqüències d’aquestes lluites.
És una producció molt bona i coincideix amb el context històric de l’època, com també les conseqüències.

Maria Tomás




Les veus del Pamano és una sèrie basada en una novel•la històrica. Aquesta novel•la tracta de la arribada d'una mestressa que troba el diari d'un altre mestre que va ocupar el càrrec durant la postguerra a un poble menut dels Pirineus Catalans, on sofreixen les conseqüències d'una guerra i la respectiva repressió política que es fa al poble anomenat el Pamano. L'autor (Jaume Cabre) ens mostra les desfetes que es realitzen a aquest poble i com un alcalde atemoreix la població fent l'ús de la seua ordre.
Les veus del Pamano és una novel•la que ens mostren diversos temes en un mateix moment com la resistència dels maquis al règim imposat, la repressió política que viu la gent del pobre, a més dels dos bàndols, el dels guanyadors com en el cas de l'alcalde o de la senyora, i el bàndol dels perdedors, els rics que han guanyat i la classe pobra treballadora, la novel•la mostra de manera més fictícia l'aventura amorosa que viuen Oriol, el protagonista de la novel•la i la senyora. També mostra la forma en què el mestre, tracta de fer justícia i mantenir-se amb vida fent de secretari i altres oficis per a l'alcalde sense deixar que aquest esbrine que ell està ajudant els maquis que estan amagats a les muntanyes, per a dur açò a la practica, aquest fa ús d'ideologia feixista per a ensenyar els alumnes a no deixar esbrinar a qui està ajudant a l'hora de la veritat, encara que aquest no està d'acord amb els feixistes que duen l'ordre al poble amb la por agafada per la mà.
Definitivament la novel•la de Les veus Del Pamano és un llibre que encara que es puga considerar llarg, mostra la realitat per part dels perdedors del que va ocorre a l'època. La novel•la té un fil augmentatiu consistent, que permet seguir al lector sense perdre la noció del què està llegint i de la novel•la aportant el punt subjectiu de l' autor.

MANUEL ANDREU DE LA CRUZ




La present producció es desenvolupa a un poble, al pirineu català durant l'época que concorda amb el moviment falangista, entre 1943 i 1944.
Descriu la història d'un nou professor que arriba a l'escola del poble que es trobarà afectat per la lluita contra el moviment falangista.Aquest professor es troba davant de l'intent dels falangistes per consumar la seua ideologia, i de les estratègies dels maquis amb l'objectiu de finalitzar amb la vida de l'alcalde, ja que aquesta persona pertany a la falange.
El tema d'aquesta producció tracta de les diferents ideologies i les conseqüències per les lluites entre maquis i falangistes.
Respecte al context històric dir que és el que pertany a aquesta època i per això es tracta d'una sèrie realista, ja que està ambientada específicament a l'època anomenada.
Jonatan Jiménez Valero 2ºB.H.
En el canal de televisió català TV3, es va emetre aquesta sèrie de suspens que transcorre a un xicotet poble del pirineu català i ens parla de les èpoques del falangisme. Des de 1943-1944.
Aquesta sèrie tracta d'un mestre que acaba d'aconseguir el càrrec de l´escola de Torena on el moviment falangista està molt present. Aquest mestre se'n va adonar de la influència del moviment falangista a la seua vida i amb els seus alumnes. Apart d'això, també predomina la lluita dels maquis per a canbiar a l'alcalde, ja que és de la falange. En la sèrie es por veure els bàndols d´aquesta lluita.
En conclusió, aquesta sèrie explica molt bé el context històric de l´època, així com les seues conseqüències.

E.Zomeño.



Diuen que una imatge val més que mil paraules, en aquest cas açò es compleix totalment, aquesta pel•lícula és una adaptació del llibre de Jaume Cabrè mostrant com es va viure l’establiment del franquisme, entre els habitants del poble de Torena.
En aquesta pel•lícula es pot trobar una lluita de sentiments entre la ideologia pròpia i la que és imposada pel règim polític.
El director Lluís. M. Güell sap revelar els assumptes més radicals de la vida dels seus personatges amb tristesa i cruesa, de tal manera que et trobaràs atrapat davant del televisor.
Finalment, primer com a llibre i després com pel•lícula cal qualificar les veus del Pamano com una de les grans obres de la nostra llengua que s’ha guanyat l’aplaudiment dels lectors , dels espectadors i dels crítics
María López Ramírez.




Als anys 40, en ple règim franquista, una població de la muntanya lluita contra la repressió política del franquisme.
Conta la història d’un professor que arriba a aquest poble i poc a poc es va donant compte que l’alcalde és el que mana i es fa el que ell diu, i se sent impotent perquè es veu involucrat en el partit falangista i a la vegada amb els maquis; i es troba enmig d’un embolic del que no pot eixir.Oriol presta la seva ajuda i acull a l’escola del poble persones que es veuen perseguides pels nazis.Mentrestant, el mestre s’enamora de la Senyora Lisenda, la qual va patir molt per la pèrdua del seu pare i germà, els quals van morir a mans dels anarquistes.

Respecte a l’ambientació del film cal dir que està molt bé, perquè la vestimenta dels personatges, la decoració del poble, etc, és molt real i fa que t’ambientes en l’època.Aquesta pel•lícula no deixa impassible a ningú.

Lidia Martí.





Entrellaçant passat i el present, la pel•lícula Les Veus Del Pamano ens desvela la història recopilada en uns fragments d’un diari que descrivia com un home es va involucrar en una història de maquis, falangistes i herois anònims.
La pel•lícula es presenta quan una mestra acudeix a fotografiar una escola a punt de ser demolida i troba un diari d’un mestre anomenat Oriol Fontelles que li fa viure la història d'aquell poble en els anys posteriors a la Guerra Civil; d'Elisenda filla el pare i el germà de la qual van ser assassinats pels maquis i de la qual al llarg de la història Oriol s’enamora. I com no del xiquet Ventureta, fill d’un dels caps dels maquis, que va ser assassinat per l'alcalde del poble, Valentí cap local de la Falange, que té molt protagonisme a la pel•lícula.I de com la mestra que va trobar aquest diari es disposa a aclarir les veritats d’aquesta historia.
En la pel•lícula es veu com l’autor d’aquest llibre juga amb els escenaris, es a dir, hi ha flashbacks en el temps.
La pel•lícula es fa molt interessant perquè fa que et poses dins del panorama sociocultural i representa tot el que va ocórrer en aquella època de repressió i de dictadura.
Esther Sierra.BatC.
Jaume Cabré és l'autor de l'obra ''Les veus del Pamano'', que ha sigut representada i trasmesa per TV3 16 i 17 de Novembre.
L'acció transcorre a un poble del Pallars Sobirà. Tracta dels temps difícils que van succeir a la guerra cilvil espanyola, quan un mestre d'escola, Oriol, acompanyat de la seua dona embarassada, arriba a una menuda i ideal comunitat del Pirineu Català on, poc a poc, es trobarà embolicat en una doble vida que mai es descobrirà, fins que, 50 anys més tard, una mestra d'escola, Tina, descobreix el seu diari secret entre les ruïnes de l'antiga escola.
Sembla una bona idea combinar ficció i realitat ja que, d'aquesta manera, podem tindre coneiximents sociopolítics d'una època que no ens tocà viure, d'una forma entretinguda.
Amb aquesta obra podem arribar a sentir les emocions retingudes durant l'època franquista, els actes heroics i covards, la generositat, la reflexió sobre el poder...

Sílvia Mañez.

1 comentari: