dilluns, 4 de gener del 2010

DOS PRIMERS FACSÍMILS DE L'OBRA D'AUSIÀS MARCH



Presenten els dos primers facsímils de l'obra d'Ausiàs March editada abans del segle XX
Les institucions valencianes tenen previst de produir vuit textos més del poeta valencià en el marc dels actes del 550 aniversari de la seva mort.

València
Ult. Act. 30/12/2009 17:41

La direcció general del Llibre i la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana han presentat aquest dimecres els dos primers facsímils de l'obra del poeta Ausiàs March corresponents a edicions anteriors al segle XX. Es tracta d'una edició en castellà, datada l'any 1539 a València, el primer text que publicava la seva obra i d'una altra en català de l'any 1543, datada a Barcelona. Properament s'editaran vuit facsímils més del poeta valencià fins completar la desena d'edicions de March anteriors al segle XX.

Des d'aquest dimecres ja es poden llegir els dos primers facsímils que reprodueixen les primeres edicions dels poemes d'Ausiàs March tal com van ser editats al segle XIX. La consellera de Cultura del govern valencià, Trini Miró, i el responsable d'aquestes edicions, Jaume J.Chiner (un dels més grans experts en l'obra del poeta valencià) han presentat aquest dimecres a València aquests dos primers facsímils.

Es tracta del volum Las obras del famosissimo philosofo y poeta Mossen Osias Marco traduzidas por don Baltasar de Romani ; y divididas en quatro Canticas (editat a València l'any 1528 a càrrec de Joan Navarro) i de Les obres de mossen Ausias March : ab una declaratio en los marges de alguns vocables scurs, edició de l'any 1543 a Barcelona pel mestre Carles Amoros.

A 30 euros
En el marc de les commemoracions pel 550è aniversari de la mort del poeta Ausiàs March, que es complia aquest 2009, la consellera Trini Miró, ha anunciat que properament veuran la llum nous facsímils de les edicions datades a València l'any 1560 i a Valladolid l'any 1555. Aquestes edicions s'emmarquen en el total del deu volums que es preveuen editar de l'obra del poeta, anterior al segle XX. De tots aquests facsímils els darrers cinc, entre els anys 1545 i 1889, estan editats a Barcelona. Els llibres es comercialitzaran per un preu de 30 euros.

L'expert en l'obra d'Ausiàs March, comissari de les exposicions dedicades al poeta i supervisor de les edicions d'aquests facsímils, Jaume J. Chiner, ha destacat la importància de poder tenir a les mans les edicions dels llibres del poeta "tal com varen ser editades". "Es tracta de les primeres edicions" a la península, ha dit, "tal com les van llegir Quevedo, Garcilaso o Baltasar Gracián". Chiner ha remarcat la importància del poeta valencià en el marc de la literatura medieval, destacant que en el seu temps "Ausiàs March va ser el poeta més important".

Exposicions sobre el poeta
Al llarg de tot aquest 2009, la Direcció General del Llibre ha organitzat dues exposicions al voltant de la figura d'Ausiàs March, que encara poden ser visitades. La primer és Ausiàs March en la Biblioteca Valenciana, que permet als visitants conèixer les diferents edicions de l'obra del poeta realitzades des de principis del XVI fins els nostres dies. En aquesta mostra també es poden veure estudis, cartells, gravats, etc que mostren la repercussió de March, tant en la literatura medieval com als nostres dies.

La segona de les exposicions, Ausiàs March a l'Arxiu del Regne de València presenta una selecció de documents del segle XIV i XV conservats en aquest arxiu i referents tant a March com a la seua família. El visitant tindrà accés també a la documentació original sobre la família March i la relació que mantenien amb el ducat de Gandia i altres aspectes de la vida pública i privada del poeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada