dimecres, 22 d’abril del 2009

TRADICIÓ I HISTÒRIA DE SANT JORDI


El dia del llibre es va celebrar per primera vegada el 7 d’octubre de 1926 per a commemorar el naixement de Cervantes.
La idea original fou d l’escriptor Vicent Clavel Andrés.
Al 1930, s’instaurà definitivament la data actual del 23 d’abril com dia del Llibre perquè va ser un 23 d’abril quan morien Cervantes, Shakespeare a més de Garcilaso de la Vega.
També un 23 d’abril del 1899 moria Josep Pla (1981) i naixia Vladimir Nabokov (1899).
Aquesta diada es va triar per celebrar els llibres i fomentar la cultura, a més de la propietat intel.lectual mitjançant els drets d’autor.
Aquesta data, tan simbòlica per la literatura universal, va ser triada, també, per la Conferència General de la UNESCO per a retre un homenatge mundial al llibre i els seus autors i motivar els més joves a descobrir el gust per la lectura.
La idea de la celebració va partir de Catalunya on és tradició regalar un llibre i una rosa.

Pel que fa a la tradició la llegenda diu que prop de Montblanc assolava un monstre terrible i ferotge, que tenia atemorida tota la població. La gent va pensar de donar-li cada dia una persona, a canvi que no provoqués la desolació al poble.
El monstre semblava molt satisfet amb aquests sacrificis, ja que va deixar de fer estralls a la zona. Un dia, però, la sort va voler que fos la filla del rei la destinada a ser presa del monstre. El monarca, amb molta tristesa, va avenir-se al sacrifici.
Mentre la donzella es dirigia cap el cau de la bèstia, va aparèixer un cavaller muntant un cavall blanc. En ser en presència del drac, el jove -que era Sant Jordi- no va tenir gaire problemes per malferir-lo d'un cop de llança, i d'aquesta manera va alliberar la princesa i tot el poble de Montblanc.
Agraït, el rei va voler donar-li la mà de la seva filla, però Sant Jordi va assegurar que només havia seguit un manament diví. I tal com havia vingut, se'n va anar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada