dissabte, 6 de març del 2010

DIEGO HURTADO DE MENDOZA, AUTOR d'EL LAZARILLO DE TORMES?


El Lazarillo de Tormes podria deixar de ser anònim.
Segons una llarga investigació de la paleògrafa madrilenya Mercedes Agulló, aquesta novel·la publicada el 1554 seria obra del poeta i diplomàtic granadí Diego Hurtado de Mendoza

Madrid
Ult. Act. 05/03/2010 12:48

El Lazarillo de Tormes, considerada la primera novel·la moderna de la literatura espanyola, podria deixar de ser anònima. Segons una llarga investigació de la paleògrafa madrilenya Mercedes Agulló, aquesta novel·la publicada el 1554 seria obra del poeta i diplomàtic granadí Diego Hurtado de Mendoza. Segons publica aquest divendres el diari El Mundo, la investigadora va trobar entre l'inventari dels llibres i béns de Juan López de Velasco les correccions del Lazarillo, propietats que custodiava de Hurtado de Mendoza. López de Velasco era cosmògraf i historiador del regnat de Felip II, a més de ser l'encarregat de treure la novel·la del Lazarillo del Catàleg de Llibres Prohibits on va ser enviat el 1559.

Nascut a l'Alhambra de Granada cap al 1500, Diego Hurtado de Mendoza era fill del governador i capità general del Regne de Granada Íñigo López de Mendoza. Amb una educació privilegiada -coneixedor entre d'altres del llatí, el grec, l'hebreu i l'àrab- Hurtado de Mendoza va ser ambaixador de Carles V a la Cort d'Anglaterra, Roma i Venècia, on va exercir de protector de Vasari i Tiziano, entre molts d'altres artistes de l'època.

Va gaudir de l'afecte de l'Emperador Carles V, però va tenir l'oposició de Felip II. Segons la investigadora, el rei detestava el poeta per la biblioteca que posseïa, una de les més destacades de la època en impresos i manuscrits. Diego Hurtado de Mendoza era també nét del marquès de Santillana i va rebre, per les seves obres, els elogis literaris de Lope de Vega.

Segons Agulló, el suposat autor d'El Lazarillo de Tormes va ser "un gran representant de l'ideal renaixentista" i probablement per això "un dels personatges més respectats de l'època". Va morir el 1575 després de perdre una cama a conseqüència d'un accident. Està enterrat al monestir de La Latina de Madrid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada