divendres, 9 d’octubre del 2009

HERTA MÜLLER : premi Nobel de literatura 2009


Amb aquest premi, l'Acadèmia ha volgut reconèixer una obra que concentra "poesia franquesa" i que " descriu el paisatge desl desposseïts.

[...] Herta Müler és pràcticament una desconegudaen aquestes latituds. [...] la dotzena dona que ha guanyat el Nobel de literatura, va néixer a Nytzkydorf (Romania) l'any 1953 en una familia de la minoria alemany i a aquest poble ha donat veu des de les seues novel.les que, segons el comunicat acadèmic ,"dibuixen els paisatges dels desposseïts amb la concentració de la poesía i l'objectivitat de la prosa". amb la seua feina ha contribuït a fer que es reconeguen les minories alemanyes a l'Europa de l'Est, que després de la Segona Guerra Mundial, van pagar la culpa del nazionalsocialisme. sense arribar més lluny, la mare de l'escriptora va estar cin anys en un camp de concentració a Ucrania, desgràcia que ha inspirat l'última novel.la de Müler: Atemschaukel.

Müller va dir que estava contenta, però segura que "res no canviaria" per a ella. També va recordar els qui no "han sobreviscut a les dictadures" i va declarar que sabia bé de què parlava perquè ella sap què és "tenir por cada matí de no continuar existint al vespre". També va declarar que el que va passar resta present en el seu esperit. I és que la novel.lista, de 56 anys, ha viscut una dura trajectòria fins a assolir aquest triomf que, monetàriament, suposa guanyar 98o.ooo euros.

La seua primera topada amb el règim de Ceausescu va ser el 1979, quan la va acomiadar com a traductor d'na fàbrica per negar-se a col.laborar amb la Securitate, els serveis secrets de la dictadura comunista.

Amb la seua primera novel.la, En tierras bajas, també va entra en conflicte amb el règim. L'original va haver d'esperar quatre anys a ser publicat fins que va aparèixer censurat, el ,1982. Tot i que en el seu pais d'origen el llibre va tenir mala premsa, a alemanya va rebre el premi Aspekte al millor debut en llengua alemanya de l'any. tres anys després, l'escriptora va exiliar-se a Alemanya amb el seu marit, l'escriptor Richard Wagner. [...]

Una lluitadora
Tal com escriu l'especialista Cecilia Dreymüller: [...] "Müller no scriu sobre l'adoctrinament o la persecució política, sinó sobre la sistemàtica destrucció de les relacions humanes de l'estat totalitari" i sobre un fons autobiogràfic ens oferix "una angoixant narració" sobre "la voluntat de supervivència". Ahir aquesta voluntat era recompensada amb el màxim honor de les lletres.

avui 10/10/ 2009


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada